Hauptseite » 2010 » Februar » 11 » Voće i povrće u zimskom periodu
11:58 PM
Voće i povrće u zimskom periodu

Veoma je važno da posebno tokom zimskih dana konzumirate dovoljno voća i povrća. Bečki stručnjak za ishranu, prof. Hademar Bankhofer Vam nudi nekoliko saveta kako da na pravilan način lagerujete voće i povrće.

Jabuke se rado jedu, ali su zahtevne
Jabuke se ne „slažu" sa ostalim vrstama voća jer ispuštaju etilen, jedinjenje iz klase ugljovodonika, koji utiče na sazrevanje voća. Ako ostavite jabuku da neko vreme stoji pored banane, ova će veoma brzo da pocrni.

Ali nisu samo banane te koje „ne vole" jabuke. Isto će se desiti i ako kivi, mango ili dinju ostavite neposredno pored jabuke. Voće će prebrzo da preszri i propadne.

Gde da držite povrće
Papriku, krastavac, tikvice, patlidžan i paradajz ne treba kupovati na veliko i stavljati u frižider. Prema rečima ovog bečkog stručnjaka, navedenim vrstama povrća nije mesto u hladnom Čak naprotiv, one su baš veoma osetljive na hladnoću. Kada je u hladnom, povrće ne može da razvije svoju specifičnu aromu. To je moguće samo ako se povrće čuva na sobnoj temperaturi. U frižideru može da se desi suprotno.
Paradajz, na primer, može da razvije veoma neprijatan ukus i da bude neukusan. Skladištenjem paradajza u frižideru njemu se pre svega uništava likopen koji jača srce i krvotok i smanjuje rizik od dobijanja raka.

Ovaj bečki stručnjak Vam takođe savetuje da povrće ne kuvate predugo jer ono tokom kuvanja izgubi najviše svojih hranljivih materija.

Najbolji način pripreme povrća je kuvanje na pari. Na taj način skoro svi vitamini i minerali u povrću ostanu sačuvani. Prema rečima Bankhofera, povrće spremljeno na ovaj način je ujedno i najukusnije.
Aufrufe: 1114 | Hinzugefügt von: deki71 | Rating: 0.0/0
Kommentare insgesamt: 0
Vorname *:
Email *:
Code *: